21 Kasım 2024 Perşembe
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fabrikasyon botoksun sonu maske yüz
01 Nisan 2012 Pazar 13:38

Fabrikasyon botoksun sonu maske yüz

Estetik cerrah, dermatolog ve medikal estetikçiler botoks uygulamaları yapabiliyor. Prof. Dr. Ferit Demirkan, "En iyi botoksu plastik cerrahlar yapıyor. Doğru yerlere doğru ...

Estetik cerrah, dermatolog ve medikal estetikçiler botoks uygulamaları yapabiliyor. Prof. Dr. Ferit Demirkan, "En iyi botoksu plastik cerrahlar yapıyor. Doğru yerlere doğru müdahaleyi biliyorlar" diyor

Botoks uygulamaların yayılmasıyla birlikte botoks kurbanlarının da sayısı artıyor. Gözleri şaşkın bir ifadeye bürünen pek çok kişi, güzellik uğruna doğal görüntülerini yitiriyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ferit Demirkan, botoks hatalarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı...

KASLARI BLOKE EDER
Botoks her yüze yakışmıyor, bazı yüzler maskeye dönüşüyor. Bu durum yanlış uygulamadan mı yoksa çok tekrardan mı kaynaklanıyor?
Botoks, yüzdeki mimik kaslarının hareketlerini bloke eden bir ilaç. Dolayısı ile elde edilecek sonuç ne kadar bölgeye uygulandığı ile ilişkili. İlk başlarda, yüzde oluşan her mimik çizgisini gidermek için kullanıldı ve maske gibi yüzler ortaya çıktı. Ancak şimdi bu görüntüyü hastalar da istemiyor. İyi yapıldığı takdirde, kaşınız kalkmadan göz kenarı çizgilerinizden kurtulabilirsiniz.

MİMİKLERİNİ GÖRÜYORUZ
Botoksu sizce estetik cerrah mı, dermatolog mu yoksa medikal estetikçiler mi yapmalı?
Bana göre botoksu plastik cerrahlar yapmalı. Çünkü cerrahlar, yüz ameliyatlarından gelen görsel bir bilgi birikimine sahipler. Yüz cildinin altındaki anatomiye son derece hakimler. Bu da plastik cerrahlara daha doğru yerlere, daha cesur uygulamalar yapma imkanı veriyor. Yanlış uygulamalar konusunda da çok daha geniş bir öngörüleri oluyor.
Bir hekimin, hastanın hangi mimikleri çoğunlukla kullandığını bilmeden botoks yapması normal mi? Hekimler hastalara fabrikasyon bir işlem yapmıyorlar ki! Hastayla konuşurken, onun bütün mimiklerini, hatta hastanın bilmediği mimikleri bile görüyorsunuz. Mimikler en çok sözel iletişim sırasında ortaya çıkıyor. Hastalar ayna karşısında konuşmadıkları için bunu göremiyor. Benim hastalara "Alnınıza istiyorsunuz ama kaş arasına da yapmamız lazım" dediğim çok oldu.

KAŞLAR KALKMAYABİLİR
Botokslu yüzlerde kaşlar bazen yukarı doğru tuhaf bir şekil alıyor. Sizce bu bir hata mı, yoksa kırışıklıkların yok edilmesi adına katlanılması gereken bir durum mu? Botoks, düz kaşlı insanlara daha mı çok yakışıyor?
Botoks yapıldıktan sonra kaşların kalkması isteğe bağlı bir durum. Hasta böyle bir şey istemiyorsa hiç kalkmayabilir. Ne derece ve ne şekilde kaldıracağınız ise botoksu hangi dozda ve hangi noktalara yaptığınıza bağlı. Kötü kaş şekilleri, genellikle kötü uygulamaların sonucudur. Sadece erkeklerde kaş kaldırırken daha dikkatli olunması ve çok belirgin bir değişiklik yapılmaması gerektiğini söyleyebilirim.

[PAGE]

 

TERLEME AZALINCA PARLAKLIK OLUŞUYOR
Botoks, kırışıklıkları gidermek için mi idealdir, yüzün asimetrisini düzeltmek için mi?
Botoks, mimik kas hareketlerine bağlı dinamik kırışıklıklar için idealdir. Tek taraflı yüz felci hastalarında, sağlam tarafı zayıflatıp en azından normal duruşta simetriyi yakalamak için de kullanılabiliyor.

YAĞ DENGESİ DEĞİŞİYOR
Botokstan sonra yüzde parlaklık oluşuyor. Bu neden kaynaklanıyor?
Botoks, terleme fonksiyonunu da engelliyor. Yüzde geniş bir alana uygulanırsa, burada terleme azalacak ve cildin yağ dengesi farklılaşacaktır. Ayrıca çizgileri olan bir alnın düzleşmesi onu daha parlak gösterebilir. Özellikle de yüzün diğer bölgeleri hâlâ kırışıksa!

KAŞ ASİMETRİSİ DÜZELTİLEBİLİR
Botoks sonrası yüz asimetrik görünüyorsa bu düzeltilebilir mi? Botoksun kötü etkisi silinebilir mi?
Botoks sonrası bir kaş daha fazla kalkmışsa indirilebilir. Zaten kontrol etmek ve gerekirse rötuş yapmak için hastaları bir hafta sonra çağırıyoruz. Yanlış uygulama sonucu üst göz kapakları düşmüşse bunun için de bir damla var. Ama diğer bölgelerde asimetrinin tek çaresi geçmesini beklemek...
Sizce botoksa başlamanın bir yaşı var mı?
20'li yaşlarda başlayanlar var ama bu iyi bir fikir değil. Kırışıklıklar sorun olduğu zaman botoks yapılmalı.
Kaş arasındaki çizgiye kesinlikle botoks yapılmalı çünkü o çizgiler kimseye yakışmıyor! Ayrıca onlar yaşlanma değil gerginlik çizgileridir.
Göz çevresindeki kırışıklar için yapılan botoks, genç hastalarda daha etkili oluyor. Gözaltına botoks yapmak ise sarkmalara yol açabiliyor.

 

[PAGE]

 

ÇOK YAKINDA KREM OLARAK SÜRÜLECEK!
Botoksun yerini alabilecek doğal bir alternatif var mı?

Doğal alternatifi yok ama yeni botokslar çıkıyor. Krem olarak sürülecek türleri var.
Botoks türleri arasında ne farklar var?
Ülkemizde piyasada olan iki çeşit botoks var. Bunların etkileri aynı ama elde edildikleri yöntem ve sulandırılma şekilleri farklı. Dolayısı ile birini, diğerinin üç katı miktarda uygulamak gerekiyor. Böyle olunca dağılma ve emilme dengeleri değişiyor. Klinik uygulamada doz eşitlemesi de yapıldıktan sonra ise belirgin farklar görülmüyor.

FDA ONAYLI OLMALI
Krem botoks hakkında ne düşünüyorsunuz?

Krem botoksla ilgili patent alındı ve ilk klinik uygulamalarda göz çevresinde iki aya yakın bir süre ile belirgin iyileşme sağlandığı görüldü.
Krem botoks kullanırken nelere dikkat etmeli?
Hastaların dikkat edecekleri nokta; FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onaylı bir preparatın kullanılıyor olması. Bir de beklemiş botoksların uygulanması durumunda etkinliğin azalacağı ve etki süresinin kısalacağı bilinmeli.

ESRA TÜZÜN /SABAH

Bu haber toplam 2074 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Copyright ©2010  Sağlık Aktuel Hastane Rehberi
Yazılım: CM Bilişim