Sevk zincirinde özel hastanelerin gelir kaybına çözüm aranıyor
DAHA ÖZENDİRİCİ HALE GELECEK
Üzerinde uzun süredir tartışmaların devam ettiği ve daha önce "pilot uygulama" olarak çok kısa bir süre yürütülen sevk zincirine ilişkin yeni bir çalışma başlatıldı. Sağlık Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı yeni sistemde, hastaların ikinci basamak sağlık kuruluşlarına başvurularını engellemeden, önceliğin özendirici düzenlemeye verildiği bir model arayışı sürüyor. Halen devam eden ve kısmen etkili olan aile hekimine başvurulması halinde katkı payının düşük tutulması uygulamasının daha cazip hale getirilmesi öngörülüyor.
GELİR DUSUSUNE COZUM ARANIYOR
Ayrıca sevk zincirinde, uygulama için özel ve üniversite hastanelerinin muhtemel gelir kaybına da çözüm aranıyor. Aile hekimleri temelli işleyecek sevk zincirinde, hem poliklinik hem de aile hekimlerinin kamu hastanelerine sevki nedeniyle, özel ve üniversite hastanelerinin poliklinik gelirlerinde yarıdan fazla düşüş gerçekleşebileceği hesaplandı. Bağımsız faaliyet gösteren çoğu özel hastane için bu gelirin hayati önem taşıdığı, katı bir sevk zincirinin kapanmalara kadar varacak sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor.
Sevk zincirinde özel hastanelerin gelir kaybına çözüm aranıyor
Uzun süredir üzerinde tartışılan ve daha önce pilot olarak çok kısa bir süre uygulanan sağlık hizmetlerinde 'sevk zinciri sistemi'ne ilişkin Sağlık Bakanlığı tarafından yeni bir çalışma başlatıldı. Hastaların, birim maliyederin daha yüksek olduğu ayrıca teşhis-tedavi için daha fazla harcamaya yol açan hastane poliklinikleri (2 ve 3. basamak tedavi kuruluşları) yerine aile hekimleri, aile ve çocuk sağlıkları merkezleri, sağlık ocaklarına başvurması ve gerekli olması halinde buradan diğer sağlık kuruluşlarına gönderilmesi şeklinde tanımlanan sevk zincirinde, özel hastaneler ile üniversite hastanelerinin gelirlerinin yüzde 20'si ile yüzde 60'ı arasında, poliklinik hizmetlerinin yarısından fazlasını kaybetme riskine maruz kalacağı belirtiliyor.
Sevk zincirinde uygulama için özel ve üniversite hastanelerinin gelir kaybına çözüm aranıyor. Aile hekimleri temelinde işleyecek sevk zincirinde, kamu hastanelerine sevk nedeniyle, özel ve üniversite hastanelerinin poliklinik gelirlerinde yarıdan fazla düşüş olabileceği hesaplandı. Hastaların, doğrudan istedikleri hastaneye başvurma alışkanlığını kazandığı, bu haktan geri dönüşün zor olacağı değerlendirilerek, katkı payları yoluyla aile hekimlerinin ve diğer birinci basamak sağlık hizmetlerinin mali olarak daha özendirici olması yolunun tercih edileceği kaydedildi.
Bağımsız faaliyet gösteren çoğu özel hastane için bu gelirin hayati önem taşıdığı, katı bir sevk zincirinin uygulanması halinde özel hastanelerin kapanmasına yol açabileceği vurgulanıyor. Üniversite hastaneleri için ise gelir kaybının daha sınırlı olacağı ancak, çok önemli bir gelir kaleminin hemen tamamının kaybedileceği belirtiliyor.
'Sevk zorunlu olmayacak'
Sağlık Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı yeni sistemde, hastalann ikinci basamak sağlık kuruluşlanna başvurularını engellemeden önceliğin özendirici düzenlemeye verildiği bir sistem arayışı sürüyor. Halen devam eden ve kısmen etkili olan aile hekimine başvurulması halinde katkı payının düşük tutulması uygulamasının daha cazip hale getirilmesi de sözkonusu. Hastalann sevk zincirine girmesinin zorunlu kılınması planlanmıyor, ikinci basamak teşhis tedavi kuruluşlanna sevk edilen hastalara yine istediği hastaneden hizmet almasına olanak tanınacak. Mali olarak özendiricilik için planlanan ikinci fonksiyon ise sevk olarak gelen hastalardan, ikinci basamak kuruluşlara doğrudan başvuranlara oranla daha düşük katkı payı uygulaması yönünde oldu.
Halen en düşük katkı payı 3 TL
Halen uygulanan katkı payı sistemine göre, muayene İçin aile hekimine başvurulması halinde hastadan 3 TL katkı payı alınıyor. Bunun yerine devlet ya da üniversite hastanelerine başvuru olması halinde ise 9 TL ücret alınıyor. Özel hastanelerde ise sadece muayene için alınan ücret 14 TL seviyesinde. Acil sayılmayan durumlarda, acil servise yapılan başvurularda da hastane türüne göre aynı miktarda katkı payı alınacak. Bunun yanında aynı branşta farklı bir hastaneye 10 gun içinde tekrar giden hastalar ek 5 TL katkı payı ödeyecekler.
Mehmet KAYA /DUNYA
- Sağlık Eczanesi (Ferit Katırcıoğlu )
- Yeni Şifa Eczanesi (Mehmet Azim Cumurcu )
- Akçin Eczanesi (Tuğba Akçin )
- Karaca Eczanesi (Fuat Ender Karaca )
- Dünya Göz Hastanesi Antalya
- Elif Eczanesi (Perran Katırcıoğlu )
- Kırşehir Eczanesi (Arif Müştekin )
- Bornova Ege Eczanesi (Vildan Toprakkan )
- Selçuk Ecza Deposu
- Sivri Eczanesi (Talal Sivri )
- Hastaneler  |  Doktorlar  |  Eczaneler  |  Yayın İlkeleri  |  RSS  |  Ziyaretçi Defteri  |  Künye  |  Bize Ulaşın
Yazılım: CM Bilişim
|