01 Aralık 2024 Pazar
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hormon takviyesi performansı artırıyor
29 Ekim 2011 Cumartesi 19:31

Hormon takviyesi performansı artırıyor

Erkeğin andropoza girmesiyle birlikte testosteron hormonu üretimindeki düşüş hızlanıyor. Hormon takviyesi ise erkeğin cinsellikten emekliye ayrılmasını engelleyecek tedavi oluyor

Erkeğin andropoza girmesiyle birlikte testosteron hormonu üretimindeki düşüş hızlanıyor. Hormon takviyesi ise erkeğin cinsellikten emekliye ayrılmasını engelleyecek tedavi oluyor

Testosteron eksikliği görülen erkeklerde, depresyon ve motivasyon güçlüğüne sık rastlandığını vurgulayan Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat, "Erkeklik hormonu takviyesi, cinsel istek ve performansı artırmakta etkili olan bir tedavidir" dedi. Prof. Dr. Halim Hattat, testosteron seviyesi düşüklüğü ve tedavisiyle ilgili sorularımızı yanıtladı...

DOĞMADAN ETKİLİYOR
Testosteron ne işe yarar?

Testosteron yoksunluğu hayati bir öneme sahip olmasa da bu hormonun varlığı erkek özelliklerinin gelişimi ve fonksiyonu için şarttır. Testosteron; erkek özelliklerinin oluşmasına anne karnındayken katkıda bulunmaya başlar. Bu hormon; ergenlik döneminde de, ikincil seks özelliklerinin gelişimini sağlar. Bu hormon; vücutta kıllanmayı, ses kalınlaşmasını, cilt salgısı üretimini, kas kütlesinde artışı ve kan yapımını tetikler. Testosteron genel sağlığı, fiziksel ve zihinsel performansı etkiler. Bu hormon, duygusal durum ve motivasyonun yanı sıra cinsel performans üzerinde de önemli etkileri var. Cinsel istek, fanteziler, gece ereksiyonları, cinsel aktivite kadar orgazm sıklığı da testosteron hormonu tarafından yönetiliyor.

ÜRETİM BASTIRILABİLİYOR
Testosteron eksikliği neden olur?

Testiste, testosteron üretimi azalabilir. Bu azalmayı, inmemiş testis vakalarında, testis travmalarında ve komplike kabakulak vakalarında görüyoruz. Testis dokusunu azaltacak tüm durumlarda, testosteron üretimi azalır.

Asıl düşüş ne zaman oluyor?
Testosteron üretiminde asıl düşüş ise andropozla birlikte gözlenir. Beyindeki hormon denetimini yapan hipofizden kaynaklanan bazı durumlarda da testosteron üretimi bastırılabilir. Kilo fazlalığı, kötü beslenme ve bel çevresi kalınlığı gibi risk faktörleri de testosteron seviyelerini azaltır

AÇ KARINA KAN VERMEK YETERLİ
Testosteron eksikliği nasıl teşhis edilir?

Sabah saatlerinde, aç karına herhangi bir laboratuvara gidip kan vermek yeterli. Bu şekilde toplam ve serbest testosteronlar ölçülür. Cinsellikle ilgili kısım araştırılırken seks hormonunu bağlayan globulin de ölçülür. Bir ürolog veya cinsel tıp uzmanı, bu verileri yorumlayarak hastaya testosteron oranıyla ilgili bilgi verebilir.

 

[PAGE]

 


TESTOSTERON ÖLÇÜM TESTİ
Bu soruların bir veya birkaçına "Evet" yanıtı veriyorsanız, testosteron seviyelerinizi ölçtürmenizin vakti gelmiş demektir.
Cinsel isteğinizde herhangi bir azalma oldu mu?
Kendinizi yorgun, bitkin, halsiz mi hissediyorsunuz?
Kas kuvvetinizde belirgin bir azalma var mı?
Hayattan zevk almakta zorlanıyor musunuz?
Kendinizi mutsuz ve karamsar mı hissediyorsunuz?
Cinsel ilişki öncesi performans kaliteniz bozuldu mu?
Akşam yemeğinden hemen sonra uykunuz mu geliyor?
Egzersiz yaparken zorlanıyor musunuz?
İş performansınızda düşüş yaşıyor musunuz?

ANDROPOZLU SAYISI ARTTI
İleri yaşlarda testosteron düşüşüne andropoz mu deniyor?
Andropoz; yaşla birlikte doğal olarak azalan testosteronun yol açtığı klinik bir tablodur. Cinsel istek azlığı, sertleşme problemi, testis hacminde azalma, kıllanmada azalma, vücut yağlarında artış, kas ve kemik kütlesinde azalma, kansızlık gibi klinik şikayetlerle kendini gösterir.

YÜZDE 52'YE VARDI
Son yıllarda andropozlu erkekler arttı mı?

Türkiye'de yaşayan 40 ile 70 yaş arasındaki erkeklerin yüzde 52'sinde cinsel performans ve istekte azalma olduğu tahmin edilmektedir. Testosteron takviyesi ise hem cinsel isteği, hem de performansı artırmada etkili olur.

YOĞUN STRES GENÇ ERKEKLERİ ÇARPIYOR
Testosteronun, cinsel istek ve fanteziler üstünde önemli bir etkisi vardır. Testosteron düşükse cinsel isteksizlik başta olmak üzere bir dizi cinsel sorun oluşur. Erişkin erkeklerde, günde 5-7 miligram testosteron üretimi olur.
Son yıllarda, sadece 45 yaş üstü değil, 25-40 yaş arasındaki erkeklerde de hormonsal düşüklüğe sık rastlıyoruz. Genç erkeklerde testosteronu düşüren etkenler şöyle sıralanıyor: Fazla kilo, hareket azalması, beslenme şekli, sigara-alkol kullanımı, metabolik hastalıklar ve yoğun stres...
 

[PAGE]

 

UZUN SÜRELİ EVLİLİKLERDE İSTEĞİN AZALMASI NORMAL
Yıllar süren evliliklerde, cinsel isteğin azaldığı, eşlerin uzaklaştığı doğru mudur?

Uzun süreli evliliklerde cinsel istekte azalma olabilir ancak her çift bunu yaşayacak diye bir kural yoktur. 40'lı yaşlardaki bir erkek, doğal olarak oluşan testosteron düşüklüğüne bağlı cinsel istek azalması yaşayabilir. Ya da bir kadın menopoz sürecindeki hormonsal değişimlerle cinsel isteğini kaybedebilir. Bu sorunlara başka cinsel sorunlar da eklenebilir.

SOSYAL FAKTÖRLER DE ETKİLER
Psikolojik etkenler nelerdir?

Günlük yaşam koşuşturması da önemli bir faktördür. Birçok kişiye işe gitmek, trafikte kalmak, çocuklarıyla ve eviyle ilgilenmek için bir gün bile az geliyor. Bu durumda çiftler duygusal, entelektüel ve cinsel anlamda birbirinden uzaklaşabilir. Bu uzaklaşmaya neden olabilecek biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörleri göz önünde bulundurmak gerekir.
Cinsel istek azalması yaşandığı zaman mutlaka doktora gitmek mi gerekir?
Uzun süreli ilişkilerde cinsel beraberlik sıklığının azalması normaldir. Ancak; kaliteli ve sevgi dolu bir beraberlik durumunda cinsel ilişki sıklığı azalsa da cinsel ilişkiden alınan doyum değişiklik göstermez. Önemli olan sizin zevk dolu bir cinsellik yaşayıp yaşamadığınızdır. Eğer bu noktalarda problem yaşıyorsanız, bir uzmana başvurabilirsiniz.

YAŞLILIKTA CİNSEL HAYAT SONA ERMEZ
Yaşlılık cinselliği bitiriyor mu?

Yaşlılıkta tüm vücut fonksiyonlarında doğal bir yavaşlama olur. Aynı şey cinsel fonksiyonlar için de geçerlidir. Penis yapısında değişiklikler, sertleşme süresi ve kalitesinde azalma, cinsel istekte değişimler görülebilir. Kullanılan bazı ilaçlar da cinsel fonksiyonları azaltabilir Ancak bütün bu etkenler cinselliğin bittiği anlamına gelmez. Tüm hayatınız boyunca keyifli bir cinsellik yaşayabilirsiniz.

EKSİK TESTOSTERON İLE İHANET BİRBİRİYLE İLGİLİ
Erkeklerin eşlerine ihanet etmesinde hormonların etkili olduğu doğru mudur?

Evlilik dışı ilişki yaşama olasılığı ve hormon bağlantısını araştıran yeni bir çalışmaya göre; ihanet arzusunun hormon seviyeleriyle ilgili olduğu ortaya çıktı. Aldatma duygusunu tetikleyen etkenler arasında; eksik testorsetonun yanı sıra, kişinin sosyokültürel durumu, duygusal yapısı ve karakteri de rol oynuyor. Kendini mutsuz hissedenlerde de aldatma isteği doğabiliyor.

KALBİ ETKİLEYENLER SEKSİ DE ETKİLİYOR
Kalp hastalığı testosteronu düşürür mü?

Kalbi etkileyen her şey, cinselliği de etkiler. Diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol, aşırı alkol tüketimi, hareketsizlik gibi sorunlar, cinsel bölgeye giden damarlarda da hasar yaratır. Şeker hastası olan erkeklerde, sertleşme sorununun görülme olasılığı normal erkeklere göre üç kat daha fazladır. 2 bin 435 İtalyan hasta üzerinde yapılan araştırmaya göre ise; kilo fazlalığı yaşayan erkeklerde testosteron seviyeleri düşüyor.

ESRA TÜZÜN/Sabah

Bu haber toplam 1723 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Copyright ©2010  Sağlık Aktuel Hastane Rehberi
Yazılım: CM Bilişim